Besmelenin Fazileti

Tarih : 17 Nisan 2010 Cumartesi

Yazar : Sait Balcıoğlu


Bismilllahirrahmanirrahim,

İlk yazıma her işe başlarken söylememiz gereken yüce Mevla'nın mübarek İsmi Şerif-i ile başlamayı daha uygun buldum. Hem benim ilk yazım olduğu için, hem de Besmele-i Şerif'in önemini, değerini, faziletini anlatmak gayesi ile konumuzun başlığını besmele olarak seçtim.
          
Besmelenin manası,  ''Rahman ve Rahim olan ALLAH'ın adı ile" demektir. Tabiri caizse her işe başlarken besmele okuduğumuz taktirde ''bu işi Allah'ın adına yapıyorum" demiş oluyoruz.      

Şöyle bir farz-ı misal verecek olursak, birisi sizi ve mahalledeki insanları evinizden çıkarıp, bir meydanda toplamak istese problem çıkar, kargaşa olur. Ama o kişi, bu işi devlet adına veya hükümet adına bunu yapıyorum dese akan sular durur. Hiç kimse karşı koymadan, o kişiye itaat eder. İşte besmele de aynen böyledir. Bir işe başlarken "Allah'ın adıyla" dediğimiz taktirde, o işimize engel olabilecek maddi ve manevi bütün nedenler Allah'ın izniyle ortadan kalkacaktır.    
  
Bizler besmeleyi Kur'an okurken, namaz kılarken ve çoğu zaman unutsak da, bazen yemeğe başlarken söylüyoruz. Oysa besmele bizim hayatımızda bu kadar dar bir alanda yer almamalı, her işte ilk adımımız besmele olmalıdır.

Bismillahirrahmanirrahim demek ise, her var olana, onu yaratmakla ve varlıkta durdurmakla, yok olmaktan korumakla iyilik etmiş olan Allahü Teâlâ'nın yardımı ile, bu işimi yapabiliyorum demektir.

İlk yazılan, Besmeledir. Âdem aleyhisselama ilk gelen, Besmeledir. Müminler, Besmele yardımı ile, Sırattan geçer. Cennet davetiyesinin imzası Besmeledir. Peygamber efendimiz, (Hoca çocuğa, Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü Teâlâ, çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır.) buyurdu.

Euzü okumak, (Euzü billâhi mineş-şeytânirracîm); besmele okumak ise, (Bismillâhirrahmânirrahîm) demektir.

Hadis-i şerifte, (Kur'an-ı Kerim'e saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmele'dir) buyuruldu. Sure okurken, Euzü Besmele okunur. Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız Euzü okunur. Sure veya âyet okumaya başlarken Euzü okumak vacip, Fatiha okumaya başlarken Besmele okumak da vaciptir. Diğer surelere başlarken Besmele okumak sünnettir.

Namazda, Sübhaneke okuduktan sonra Euzü Besmele okumak sünnettir. Allahü teâlâ, "Kur'an-ı Kerim okuyacağın zaman E'uzü... söyle" buyuruyor. (Nahl 98)

Kesin haram olduğu bilinen bir şeyi mesela şarap içerken veya domuz eti yerken Besmele çekmek küfürdür.

İyi işlere Besmele ile başlamalıdır! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
"Besmele ile başlanmayan her önemli iş noksan kalır." [Beyheki]

"Eve girerken Besmele çekilirse, şeytan, 'Bu eve girmeme imkan yok' der, dönüp gider." [Tibyan]

"Besmele ile yazı yazanın haceti kolaylaşır, Allahü Teâlâ da razı olur." [Deylemi]
"Yemeğe Besmele ile başlayıp, sonunda Elhamdülillah diyenin, daha sofra kalkmadan günahları af olur." [Taberani]

"Besmele ile yenen yemek bereketli olur." [İbni Mace]

"Sıkıntıya düşen, 'Bismillahirrahmanirrahim ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyil azim' derse, her türlü sıkıntıdan kurtulur." [Deylemi]

"Bin kere Besmele okuyanın dört bin büyük günahı af olur." [Tergibussalat]

"Helaya girerken çekilen Besmele, cinlere perde olur, avret yerlerini göremezler." [T. Salat]

"Besmele yazılı bir kağıdı, yerden kaldıran sıddıklardan yazılır." [Tergibussalat]

"Besmelesiz koku sürünen, şeytanlara da koku sürmüş olur." [İbni Sünni]

"Şeytandan korunmak için, yemeğe Besmele ile başla!" [Taberani]

"Su içerken Besmele çek, bitince de, Elhamdülillah de ve üç nefeste iç!" [İbni Sünni]

"Yemeğe başlarken, Allahü teâlânın adını anın, yani Besmele çekin! Başında Besmele çekmeyi unutan, hatırladığı zaman, 'Bismillahi alâ evvelihi ve ahirihi' desin!" [Ebu Davud, Tirmizi, Hâkim]

"Yemeğe başlayan kimse, Bismillahi desin. Bismillah demeyi unutursa, hatırlayınca 'Bismillahi evvelehü ve âhirehü' desin." [İbni Mace]

Besmele ile başlanılan iş bitince de, (Elhamdülillah) demeli, yani Allahü teâlâya şükretmelidir!
İbrahim suresinin, "Şükrederseniz elbette nimetimi artırırım" mealindeki 7.âyet-i kerimesi ile "Az-çok bir nimete kavuşan 'Elhamdülillah' derse, Allahü Teâlâ, o kimseye bu nimetten daha iyisini verir" ve "Yiyip içtikten sonra 'Elhamdülillah' diyenden Allahü Teâlâ razı olur" hadis-i şerifleri, nimete şükredince, hem eldeki nimetin yok olmaktan kurtulacağını, hem de yeni nimetlerin ele geçmesine sebep olacağını bildirmektedir. [T.Gafilin]

Hayatta çok şeylerle karşılaşıyoruz. Bazen seviniyoruz, bazen üzülüyoruz, bazen hayret ediyor, bazen şaşırıyor, bazen sinirleniyoruz, bazen de olay karşısında gıpta ediyoruz. İnsanlar karşılaştığı ve yaşadığı olay ve duymuş olduğu hislerden sonra ağızlardan ya argo kelimeler ya küfürler yada gerek kültürümüzde gerekse dinimizde yeri olmayan  kelimeler dökülüveriyor.

Oysa her hal ve durumdan sonra Yüce Mevlamızın ismi söylenmese gerekmez mi?

Güzel bir şeyi gödüğümüzde MAŞAALLAH,
Sinirlendiğimizde FE SUBHANELLAH,
Hayret ettiğimizde ALLAH ALLAH,
Hoşumuza gittiğinde ELHAMDULİLLAH,
Bir hata yaptığımızda HAY ALLAH,
Bir işe başlarken de BİSMİLLAH desek çok güzel ve çok hoş olur.
Hem bizim ağzımıza da bu yakışır.Besmele yazılatı evimizi, dükkanımızı, arabazı süslüyor ama besmele ile süslememiz gereken en güzel yer gönlümüz ve dilimizdir.

Saygılarımla.........

Firdevs Bulut Umreye Gitti

Tarih : 14 Nisan 2010 Çarşamba


Köyümüz Tayralar ailesinden Firdevs Bulut, 9 Nisan 2010 Cuma günü, kutsal toprakları ziyaret için umreye gitti.5 senedir hac kaydı yaptıran Firdevs Bulut, kura çıkmayınca, kutsal toprakların özlemini biraz olsun gidermek için, 20 günlük umre yolculuğuna çıktı.

Kendisini arayan ailesine yaşadığı duyguyu anlatan Firdevs Bulut, bu sene hacılık çıkarsa kuradan,yine gideceğini, bu topraklara doyum olmadığını belirterek "Allah gönülden isteyen herkese nasip etsin" dedi.

Web Sitemiz Blog Ödülleri 2010'da Aday

Tarih : 13 Nisan 2010 Salı


HacıalilerKöyü Web Sitemiz, Blog Ödülleri 2010'da Topluluk Blogları Kategorisinde aday oldu.

Buraya tıklayarak siteye üye olduktan sonra, HacıalilerKöyü için oy kullanabilirsiniz.

Desteklerinizi bekliyoruz...

http://2010.blogodulleri.com/blogs/list/id/15/page/2
http://2010.blogodulleri.com/frame/show/tarakli-hacialiler-koeyue-web-sitesi-1074

Muhammed Özer'in oğlu oldu

Tarih : 2 Nisan 2010 Cuma


Köyümüzden Aşağı Nezamlar'dan Muhammed Özer'in oğlu dünyaya geldi.
Ömer adını verdikleri oğluyla birlikte, ailemize sağlıklı bir ömür diliyoruz.